COPD
Wij zijn gespecialiseerd in:
Fysiotherapie bij COPD
Wat is COPD?
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor twee longaandoeningen, namelijk chronische bronchitis en longemfyseem. Chronische bronchitis kenmerkt zich door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de luchtwegen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. Tevens kunnen longblaasjes beschadigd zijn en hun functie verliezen.
Longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat uw afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.
COPD verschijnselen zijn onder andere hoesten, slijm problematiek, een piepende ademhaling, benauwdheid en kortademigheid bij inspanning.
Waarom Fysiotherapie als COPD-patiënt?
Fysiotherapie geeft verlichting van klachten en beperkingen bij mensen met COPD, dit is bewezen effectief.
De behandeldoelen binnen de fysiotherapie worden gericht op fysieke activiteit (de mate van inspanning), fysieke capaciteit (het vermogen om inspanning te leveren) en het optimaliseren van de ademspierfunctie. Naast de beperking als gevolg van de aangetaste longen, zijn ook de psychische gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijke aspecten in een behandeltraject.
Wat kunt u bereiken met fysiotherapie?
Iedereen is anders en COPD heeft op iedereen een andere impact. Hierdoor is ieder behandeltraject anders. Uw fysiotherapeut stelt samen met u een behandelplan op waarbij wordt gekeken naar uw mogelijkheden en wensen.
Fysiotherapie kan helpen in het verminderden van kortademigheid en benauwdheid bij inspanning. Onder andere uw conditie wordt geoptimaliseerd en door training kunt u de spieren efficiënter gebruiken zodat dagelijkse activiteiten gemakkelijker gaan.
Beweging en training is ook goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.
Tevens kan uw fysiotherapeut helpen met het aanleren van een effectieve manier om slijm los te krijgen middels ademhalingstherapie.
Waarom bij een gespecialiseerde fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut bij FysUVO is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de longfysiotherapie en heeft korte lijntjes met de longartsen van Bernhoven ziekenhuis en huisartsenpraktijken in de regio.